Wat is dat nu juist, Animal Assisted Interventions (AAI)?

Animal Assisted Interventions, kortweg AAI, omvat alle vormen van samenwerking met dieren. De twee voornaamste varianten van AAI zijn Animal Assisted Activities (AAA) en Animal Assisted Therapy (AAT). Een woordje uitleg. 

Zowel bij Animal Assisted Activities (AAA) als bij Animal Assisted Therapy (AAT) staan dieren garant voor een positieve invloed op het lichamelijke en geestelijke welzijn van mensen. Maar wat is het verschil tussen AAA en AAT?

 

Animal Assisted Activities (AAA)

Bij Animal Assisted Activity (AAA) primeert het ervaringsgerichte aspect voor een bredere doelgroep, namelijk alle dierenvrienden! AAA omvat allerlei activiteiten waarbij dieren een motiverende, educatieve en interactieve rol op zich nemen om het leven van personen op een positieve manier te beïnvloeden. 

Animal Assisted Therapy (AAT)

Hippotherapie doet bij veel mensen een belletje rinkelen, maar niet alleen paarden zijn geschikt als co-therapeuten. Wist je bijvoorbeeld dat alpaca’s vaak gebruikt worden voor therapie rond ADHD? Een alpaca is een van nature schuchter beestje waardoor je de nodige rust en kalmte aan de dag moet leggen, wil je hem kunnen aaien. Zo heeft elk dier specifieke karaktertrekken die bijdragen aan de therapie. 

Andere varianten

De inzet van dieren in het onderwijs krijgt soms apart de term Animal Assisted Education (AAE). Bij Equine Assisted Therapy (EAT) of hippotherapie speelt een paard een rol.

  • Geïnteresseerd in de mogelijkheden van Fluisterhoeven? Ontdek hier ons aanbod. 
  • Een vraag? Stel ze hier en we beantwoorden ze graag!